INfo

Alkotói üzenet

 

„1990-ben költöztem egyetemistaként Budapestre és azonnal beleszeretem a fővárosba és a sokszínű, változatos tömegközlekedésébe. Az elmúlt 15 évben több mint 50 méternyi terepasztalt, modult építettem és mindig igyekeztem egy-egy részlet erejéig becsempészni a villamos, busz, HÉV motívumokat, de ezek német tematikájú és jellegű terepasztalok voltak, így a járművek is ehhez illeszkedtek.

Pár éve – nem tervezetten – csere okán került hozzám az első H0-s BKV villamosom, innen már nem volt megállás: elkapott a BKV villamos gyűjtési „láz”. Mára majdnem minden jellegzetes BKV villamos meg van gyűjteményemben 1960 – 2000 közötti időszakból. Ezzel el is érkezett az ideje egy BKV tematikájú terepasztal építésének.

A háromméteres terepasztal hangulatában a 90-es évek legelejét igyekszik bemutatni. Ezt „magyarosított” épületek, korabeli cégérek, plakátok, KGST gyártmányú gépkocsik, buszok, kamionok révén igyekszik elérni.

Tekintettel arra, hogy egy ilyen kis terepasztalon nagyon nehéz megjeleníteni Budapest zsúfolt belvárosi részeit, a modellezett motívumok egy elképzelt külső kerület központjára jellemzőek: polgármesteri hivatal, vásártér, két-három szintes épületekből álló bevásárló utca, foghíjas telkeken kialakított használtautó kereskedés és a helyi tömegközlekedési csomópont, BKV jegypénztárral, újságosbódéval.

Az építő munka jelenleg is zajlik. El kell még helyezni fákat, villamos felsővezeték oszlopokat, kandelábereket, utcai világítást, embereket és egy szüreti borfesztivált a városháza előtti térre.”